top of page

Hamilelikte Seyahat ve Tatil



Hamilelik süreciniz ile ilgili belirlenmiş ciddi bir sorununuz veya komplikasyonunuz olmadığı sürece hamileliğiniz boyunca seyahat etmek genel olarak güvenlidir. Yine de hekimler genel olarak hamileliğinizin 4. ayı ile 6. ayı arasında yani ‘2. Trimester’ olarak adlandırılan dönemde sehayat etmenin daha risksiz olduğunu belirtmektedirler. Bunun nedeni ise tahmin edebileceğiniz gibi, ilk aylardaki sabah bulantılarınızın artık yavaştan bitmiş olması ve son aylardaki daha kolay yorulma ve bebeğinizin artık daha da büyümüş olmasının getirdiği hassasiyetin henüz daha az seviyede olmasıdır. Fakat ne olursa olsun, ne kadar sürerse sürerse sürsün, seyahat öncesinde doktorunuzla paylaşmanız ve durum değerlendirme yapmanız çok önemlidir.

Seyahatinizi uçak ve araba ile olmak üzere 2’ye ayırarak inceleyelim:

Hamilelikte uçak ile seyahat:

  • Hamile olduğunuzu gösteren beklenen doğum tarihinizi gösteren belgeleri yanınızda taşımaya çalışın, bu belgelere yolculuk boyunca ihtiyacınız olabilir.

  • Uçağın koridor bölümündeki koltukları tercih etmeye çalışın, her saatte 1-2 kere 5’er dakikalık kısa yürüyüşler yaparak kan dolaşımınızı hızlandırmak size ve bebeğinize iyi gelecektir.

  • Uçakta yürürken olası bir türbülansa karşı koltuklara sıkıca tutunarak yürümeye dikkat etmeniz önemlidir.

  • Pamuklu ve rahat kumaşlar giyerek seyahat edin, ayaklarınızın şişme ihtimaline karşılık geniş bir ayakkabı veya terlik tercih edin.

  • Yanınıza ince bir şal ve küçük bir yastık alabilirsiniz.

  • Yanınızda atıştırmalık sağlıklı yiyecekler taşıyın.

Hamilelikte araba ile seyahat:


  • Emniyet kemerinizi mutlaka takın. Kulaktan kulağa yayılan bilgiler nedeniyle hamile anne adaylarının emniyet kemeri takmasının bebek için zararlı olabileceğini duymuş olabilirsiniz, fakat uzmanlar emniyet kemerinin bebek için zararlı olmadığını belirtiyor. Olası bir kaza durumunda her ikinizin hayatını riske atmaktansa mutlaka emniyet kemerinizi yolculuk boyunca takmalısınız.

  • Yanınıza büyük bir şişe su alın. Yolculuk boyunca düzenli aralıklarla suyunuzu içerek kendinizi ve bebeğinizi susuz bırakmayarak daha konforlu bir yolculuk geçirin.

  • 1-1.5 saat aralıklar durarak kısa yürüyüşler yapın, bacaklarınızı ve kollarınızı esneterek tazelenenin.

Deneyimli annelerimiz, sizlerin yolculukla ilgili deneyimleriniz ve önerileriniz var ise yorumlarınızı bırakabilirsiniz😊

Şimdiden tüm anne adaylarımıza sağlıklı yolculuklar dileriz!

15 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page